Het ontstaan van de wijk Modelhoeve

De wijk rondom het Burgermeester Brandtplein.

Bron; Link; www.bing.com/maps/

De wijk de Modelhoeve is de wijk rondom het Burgemeester Brandtplein. De grond van de wijk werd in 1933 van de Erven van Baron van Pallandt van Rosendael gekocht. De wijk zelf is tussen 1934 en 1936 gebouwd. Onderstaande foto is links te zien de Rozendaalse watermolen, rond 1927. Aan de rechterkant zouden vanaf 1934 dus de werkzaamheden beginnen voor de jaren 30 wijk de Modelhoeve beginnen. We kijken hier de Ringallee in. De nieuwe wijk zou aan de rechterkant de straat de Wildbaan hebben, eigenlijk waar het zandpad naar rechts gaat. Is dit al de voorloper van de Wildbaan?

Het gebied waar de huidige wijk rondom het Burgemeester Brandtplein staat was van oorsprong een kwekerij. Enig overblijfsel hiervan is het zogenaamde Beekhuisje aan de kop van de Parkstraat- Burgemeester Brandtlaan.

Het grote huis aan de overzijde van de Rozendaalselaan, bij velen is het landhuis beter bekend als Sint Josef, heet nu weer Arva, wat akker betekent. Het grote landhuis is gebouwd in 1914/1915 in opdracht van Cornelis Hendrik Boudewijn Alsche (1869-1935), die rijk was geworden met zijn Handelskwekerij Nymphea aan de Rozendaalselaan in Velp. Rijk moet hij zeker geweest zijn, want hij liet in de loop der jaren verschillende grote panden in Velp bouwen, waaronder woonhuizen voor zijn eigen gezin. Het eerste huis was een villa aan de Rozendaalselaan in 1897. De vergunning voor Arva werd in 1913 verleend. Het ontwerp is van de architecten Arie Reinier Freem (1853-1921) en Gustav Cornelis Bremer (1880-1949). Alsche liet in 1927 nog een verbouwing uitvoeren, maar in hetzelfde jaar verhuisden hij en zijn vrouw Anna Maria Dekker naar een kleiner huis aan de andere zijde van de straat. Welk huis dit geweest is moet nog uitgezocht worden.