Onze straatnamen uitgelegd

Burgermeesterbrandtplein/-laan

Mr. Andreas Hegelund Brandt (1846-1913) was burgemeester van de gemeente Rheden van 1881 tot 1913.

Wildbaan

Een wildbaan was een afgepaald gebied, waar wild werd aangehouden om te dienen voor de jacht. Op het landgoed Rosendael werd in die tijd nog veel gejaagd en het wild zal daarom in deze streek tot zeker het begin van de vorige eeuw niet schaars geweest zijn.

Sint Hubertusstraat

Sint Hubertus (ca 655 - 727) was bisschop van Tongeren-Maastricht. Over hem is de legende bekend van het kruisdragende hert. Hij is de schutspatroon van de jagers.

Ulenkamp

De Ulenkamp zou volgens Kerkamp in 1770 de Tuyllekamp hebben geheten. Het was toen akkerland. De Ulenkamp is dus de verbastering van een oude veldnaam.

Ringallee

De naam Ringallee is begrijpelijk. Het zou een ringweg om het landgoed Rosendael moeten worden, maar die is nooit verder gerealiseerd. Als ring om Velp kan de naam echter niet consequent zijn, want andere delen van het stukje 'ring' heten anders.

Jeruzalem

Jeruzalem is oorspronkelijk de naam van een boerderij die hier gestaan heeft. Jeruzalem is al sinds ongeveer 1600 een buurtnaam. 

Schaapsdrift Overbeek

Een schaapsdrift is een route, waarlangs schapen gedreven mochten worden. Dit recht kwam hier toe aan de eigenaar van het het huis Overbeek.

Bosweg

De naam van de weg is niet moeilijk te verklaren. Hoewel er nu tegenover de Bosweg aan de andere kant van de Ringallee dus, nog een strook bos aanwezig is, was dat bosgebied vroeger beslist veel groter. Vanuit de Bosweg liep je dus direct het bos in.

Parkstraat

De Parkstraat zal zijn naam ontlenen aan het park dat hier destijds de buitenplaats Overbeek omringde en dat zich van hier af oostwaarts langs de Hoofdstraat uitstrekte.

Overbeeklaan/-singel

Genoemd naar het kasteeltje Overbeek dat op deze plaats heeft gestaan temidden van een uitgebreid landgoed. Het huis werd gesloopt in 1910, waarbij het landgoed werd verkaveld voor de aanleg van een villawijk.

Achtsprong

De Achtsprong geeft een goede beschrijving van de straatnaam: Op dit punt ontmoeten acht straten elkaar.

Boulevard

De naam boulevard wordt doorgaans gegeven aan een brede, lange, met dubbele rijen bomen beplante straat met winkels, terrasjes e.d., die bedoeld is als wandelweg, maar dat is bij deze weg in Velp allemaal niet het geval.

Prins Hendriklaan

Prins Hendrik, eigenlijk Heinrich Wladimir Albrecht Ernst, hertog van Mecklenburg-Schwerin (1876-1934), was de echtgenoot van de vroegere koningin Wilhelmina.

Vijverlaan

Het is wel duidelijk waaraan de Vijverlaan haar naam ontleent. Hier liggen de mooiste vijvers van Velp, die gevoed worden door de Rozendaalse beek. In de zuidelijke vijver is omstreeks 1923 een muziektent gebouwd, die mee werd gefinancierd door de Geerden van Velp http://www.geerfdenvanvelp.nl/